CELE 7 ÎNTREBĂRI ale PSD pentru Iohannis: De ce nu ați intervenit împotriva PROTOCOALELOR SECRETE?

Publicat: 25/10/2018, 13:27

Delegația PSD care a participat miercuri, la consultările de la Palatul Cotroceni pe tema legilor din domeniul justiției, i-a înmânat președintelui Klaus Iohannis un document cu șapte întrebări, despre care Liviu Dragnea a refuzat să dea detalii în declarația de presă de la ieșire.

Agenția de presă Mediafax a reușit să intre în posesia misteriosului mesaj, care conține reproșuri aduse șefului statului, care nu și-a utilizat prerogativele constituționale pentru a interveni împotriva protocoalelor SRI și nici nu a intervenit public când unii magistrați au acuzat presiuni ale procurorilor DNA asupra judecătorilor.

Redăm mai jos textul integral al documentului:

„Întrebări pentru domnul Președinte Klaus Werner Iohannis

1. De ce ați convocat consultările cu partidele politice pe tema legilor din domeniul justiției după și nu înaintea adoptării lor de către Parlament

2. De ce nu v-ați folosit prerogativele constituționale de care dispuneți pentru a interveni împotriva protocoalelor secrete dintre SRI și instituțiile din justiție, prin care s-au încălcat grav mai multe drepturi fundamentale garantate de Constituția României?

3. De ce nu ați intervenit public și prin mijloacele constituționale de care dispuneți pentru a restabili echilibrul și încrederea în Justiție, atunci când mai mulți magistrați respectabili și asociații ale judecătorilor – nu politicienii „penali”, cum îi numiți dumneavoastră – au acuzat presiuni grave din partea procurorilor DNA asupra judecătorilor care conduceau procesele penale având ca obiect dosarele DNA?

Liviu Dragnea, declarații după consultările de la Palatul Cotroceni

4. De ce nu ați avut nici măcar o poziție publică atunci când, într-un raport al unei comisii parlamentare de anchetă, s-a stabilit că anumite persoane din mediul politic și jurnalistic au multiplicat și au sustras ilegal documente din arhiva SIPA – documente ce ar fi putut fi folosite pentru șantajarea magistraților, afectând astfel buna funcționare a unor instituții pe care aveți datoria de a le apăra?

5. Contrar tuturor pozițiilor critice pe care le aveți astăzi față de adoptarea OUG 92/2018, care a fost convenită în prealabil între ministrul Justiției și reprezentanții Comisiei de la Veneția, de ce ați tolerat și nu ați schițat măcar un semn de îngrijorare, atunci când fostul ministru al Justiției Raluca Prună și fostul prim-ministru Dacian Cioloș au adoptat OUG 6/2016, prin care un serviciu secret a fost transformat în organ de cercetare penală, încălcând astfel Constituția și legislația privind securitatea națională, care intră sub incidența responsabilităților dumneavoastră?

6. În condițiile în care Curtea Constituțională se pronunțase deja asupra tardivității sesizării dumneavoastră asupra uneia dintre cele trei legi ale justiției, fiind evident că același principiu era valabil și pentru celelalte două legi adoptate, de ce ați persistat în sesizarea lor la Curtea Constituțională obstrucționând astfel Parlamentul în procesul de legiferare?

7. În calitate de garant al Constituției, cum vă poziționați față de semnatarii protocoalelor secrete dintre SRI și instituțiile din justiție, având în vedere că unii dintre aceștia încă ocupă înalte funcții publice în care au fost numiți de președintele republicii – unii dintre ei fiind numiți chiar de către dumneavoastră?”

După consultările de miercuri, președintele PSD Liviu Dragnea anunțase că i-a adresat președintelui Klaus Iohannis, pe lângă cele 10 puncte privind statul de drept, un document cu șapte întrebări, dar nu a vrut să le facă publice.

„Nu putem să ne angajăm într-o discuție serioasă dacă nu dăm niște răspunsuri la întrebări importante, dacă nu ținem cont de ce se întâmplă cu efectele abuzurilor. I-am lăsat președintelui 10 principii și un set de 7 întrebări la care ar fi foarte bine dacă ar vrea să ne dea răspuns,” a spus Dragnea.

Cele 10 principii legate de statul de drept, lăsate de social democrați președintelui, sunt următoarele:

1. Respectarea Constituției Românieiîn litera și spiritul ei, inclusiv în ceea ce privește statutul procurorilor și judecătorilor

2. Stopareaabuzurilordin justiție împotriva cetățenilor și înlăturarea efectelor produse.

3. Respectarea drepturilor fundamentale ale omului, garantate de Constituția României și de tratatele internaționale, precum dreptul la apărare și dreptul la un proces echitabil, prezumția de nevinovăție, dreptul la viață privată și inviolabilitatea secretului corespondenței.

4. Garantareaindependențeijudecătorilor care înfăptuiesc actul de justiție – atât față de mediul politic, dar și față de orice alte forme de presiune exercitate din partea parchetelor sau din partea serviciilor de informații.

5. Garantarea independenței procurorilorîn instrumentarea cauzelor, în acord cu respectarea principiului constituțional al subordonării ierarhice.

6.Răspundereamagistraților pentru reaua-credință și grava neglijență în îndeplinirea atribuțiilor pe care le au.

7. Lustrația magistraților care au fostcolaboratoriai serviciilor de informații și au pus în aplicare protocoalele secrete prin încălcarea Constituției și a legilor în vigoare.

8. Garantarea independenței sistemului judiciarfață de orice imixtiunea serviciilor de informații.

9. Principiulceleritățiiîn instrumentarea și soluționarea cauzelor penale și civile.

10. Principiulmeritocrațieiși alprobității moraleșiprofesionaleîn promovarea magistraților în funcțiile superioare din sistemul judiciar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Mărturia revoltătoare a șoferului începător din Timișoara, care a condus-o pe Moni spre moarte la...
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Acești doi vasluieni s-au îmbogățit! Câte sticle au dus într-un centru de reciclare din LIDL
Oana Lis, diagnosticată cu CANCER! Clipele grele prin care trece soția lui Viorel Lis: „Viața...
Un băiat de 16 ani, autorul oribilei crime din Crângaşi. El şi un amic au...
A murit Preotul Gheorghe! Breaking news
„Am găsit-o la 100 de metri de mașină”. Șoferul începător care a provocat teribilul accident...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
OBLIGATORIU în fiecare localitate din România. S-a luat decizia ieri, 14 mai 2024. Trebuie să...
Iaurt făcut în casă. O rețetă gustoasă și sănătoasă
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
Motivul pentru care Florin Piersic ar fi omis un detaliu care ridică mari semne de...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Un nou tip de plastic dispare atunci când nu mai ai nevoie de el
×